HÄNEN LÄSNÄOLOSSAAN

”Ettei mikään liha voisi kerskata Jumalan edessä”(1 Kor.1:29). Tämä jae ei ole vain Uuden Testamentin totuuksia. Se oli totta myös Mooseksen päivänä. Mooses ei olisi pystynyt vapauttamaan Jumalan kansaa omassa voimassaan. Hänet piti opettaa kerta kaikkiaan siihen, että Jumalan työhön ei kykene kukaan ihmisvoimin, vaan täydellisen luottamuksen ja riippuvuuden kautta Herraan.

Tämä pitää paikkansa jokaiseen uskovaan nähden tänäänkin. Jumalan luo pääsemisessä kaikki lihallinen yrittäminen pitää hyljätä. Tosiaan, Jumala sanoo meille, niin kuin hän sanoi Moosekselle: ”Voit lähestyä minua ainoastaan yhdellä perustalla, ja se on pyhä maaperä. Et voi luottaa omaan lihaasi, koska mikään liha ei pysy elossa minun läsnäolossani!”

Puhuessaan Moosekselle Jumala kiinnitti huomion kenkiin(ks.2 Moos.3:5), koska jalkamme ovat ruumiimme. herkimpiä jäseniä Eiväthän kengät ole muuta kuin niiden suojelemista varten? Ne suojaavat meitä ilmastolta, kiviltä, käärmeiltä, lialta ja pölyltä ja kuumalta katukiveykseltä.

Näetkö, mitä Jumala sanoi Moosekselle tässä? Hän käytti aivan jokapäiväistä asiaa opettaakseen hengellisen asian. Niin Jeesuskin teki myöhemmin, kun hän käytti rahoja, helmiä, kameleita ja sinapin siementä. Jumala sanoi: ”Mooses, sinulla on jalkojasi suojeleva pukine, joka estää sinua saamasta haavoja. Ruumiin suojelu ei voi kuitenkaan varjella sinua, kun lähetän sinun Egyptiin. Se on pahuuden luola, jossa joudut kohtaamaan paatuneen diktaattorin. Minä panen sinut tilanteeseen, josta ainoastaan minä itse voin pelastaa sinut. Niinpä, jos et lakkaa luottamasta lihaasi, nöyryyteesi, intoosi ja vaatimattomuuteesi, et voi tehdä sitä, mihin olen kutsunut sinut. Kaikki omat taitosi ovat arvottomia, jollen pyhitä niitä”.

Mooses tosiaankin kohtasi kaikenlaisia koetuksia, kun hän johti kolmen miljoonan hengen kansan erämaahan. Siellä ei ollut sekatavarakauppoja, kauppakeskuksia, ei edes kaivoa, joten hän joutui luottamaan Jumalaan kaikessa.

Mooses oli jo koettanut saada aikaan vapautumista oman lihansa voimalla. Neljäkymmentä vuotta aiemmin hän oli ottanut miekan ja surmannut julman, egyptiläisen orjapiiskurin. Nyt Jumala sanoi: ”Mooses, sinun oma himosi pitää pyhittää, muutoin se tuhoaa sinut. Haluatko laskea miekkasi ja luottaa yksinomaan minuun?”