KAKSINKERTAINEN ANNOS

Ihmettelemme ehkä, miksi Elia halusi Elisan seuraavan häntä Beeteliin(ks.2 Kun.2:1-4). Ei se varmaan ollut aivan sentimentaalinen matka Elialle, viimeinen retki Muistojen kujalle. Ei, tämä viisas, vanha mies halusi opettaa Elisaa, niin kuin meitäkin tänään, tarpeesta saada enemmän Jumalan voimaa ja voitelua.

Nyt kun he vaelsivat pitkin kaupungin katuja, Elia varmaan huomasi palvelijansa kauhun ja suuttumuksen täysin langenneelle yhteiskunnalle. Elia itse oli saanut halveksuntaa ja pilkkaa omana aikanaan, Karmel -vuorella. Hän kyllä tiesi, että tämän uuden sukupolven kohtaamiseen tarvittaisiin entistä suurempaa yliluonnollista voimaa. Nämä nuoret olivat paljon paatuneempia ja jumalattomampia kuin epäjumalan papit, joita vastaan hän oli taistellut.

Uskon Elian juuri tässä kohdin halunneen koetella palvelijaansa. Varmaan hän ehdotti: ”Elisa, miksi et halua asettua tänne ja kaita tätä ihmisjoukkoa? Sinulla on varma kutsu, ja sinut on koulutettu hyvin. Sinä voisit auttaa jälleenrakentamaan Beetelin suurta perintöosaa.”

Tarkastellessaan tilannetta Beetelissä Elisa tiesi, ettei ollut valmis nousemaan pahoja henkiä vastaan siellä. Hän tajusi, mitä Elia oli tiennyt koko ajan. Hän tarvitsi Pyhää Henkeä tekemään suurempia, voimallisempia tekoja hänessä, ennen kuin hän voisi vastustaa kaupungin pahuutta. Niinpä hän sanoi mestarilleen: ”Niin totta kuin Herra elää, ja niin totta kuin sinun sielusi elää: minä en jätä sinua"(2 Kun.2:6). Sitten Raamattu sanoo: ”Niin he kulkivat molemmat yhdessä”(sama jae).

Luulen, että Beetel edustaa tuollaista pahaa yhteiskuntaa, jollainen omasta kansakunnastamme on tullut yhden sukupolven aikana. Mekin elämme pilkkaajien ja ilkkujien keskuudessa, aistillisten ihmisten keskellä, jotka ovat antautuneet himoilleen, epäjumalanpalvelukseen, homoseksuaalisuuteen. Nykyinen sukupolvi on pahempi kuin Elian tai Elisa kohtaama. Nuo pyhät profeetat näkivät lapsia pilkkaamassa, ivaamassa ja harjoittamassa Jumalan pilkkaa, mutta Amerikan lapset murhaavat toinen toisiaan. Nuoret lapset tappavat aivan ilman syyllisyyden tuntoa tai sääliä, leikkelevät vanhempiaan, luokkatovereitaan tai viattomia vieraita.

En halua tuomita kaikkea nuorisoa laveasti ja lopullisesti. Tiedän, että tässä yhteiskunnassa on monia hurskaita nuoria, joissa palaa tuli Jeesukselle. Kiitän Jumalaa jokaisesta nuoresta, joka nousee puolustamaan Jeesuksen asiaa näinä pahoina aikoina.
Tänä pahana päivänä Jumalan kansalta vaaditaan kaksinkertaista annosta hänen voimaansa ja valtuutustaan, jotta tämä kadotettu sukukunta voidaan saavuttaa. Siihen vaaditaan sellaista voitelun määrää, jota emme ole nähneet koko historian aikana Se vaatii pyhää jäännöstä nousemaan ylös ja huutamaan Elisan kanssa: ”Oi, Herra, me tarvitsemme enemmän!”