PILKKAHENGEN KOHTAAMINEN

Elisa meni takaisin Beeteliin, korruptoituneeseen kadotettujen nuorten yhteisöön. Heti, kun hän saapui sinne, häntä pilkattiin:

”Sieltä hän meni Beeteliin, ja hänen käydessään tietä tuli pieniä poikasia kaupungista, ja ne pilkkasivat häntä ja sanoivat hänelle: "Tule ylös, kaljupää, tule ylös, kaljupää!" Ja kun hän kääntyi ja näki heidät, kirosi hän heidät Herran nimeen. Silloin tuli metsästä kaksi karhua ja raateli neljäkymmentä kaksi poikaa kuoliaaksi”(2 Kun.2:23- 24).

Mikä kauhea näky se olikaan! Saatat ajatella: ”Kuinka julmaa, että Jumala antoi pienten lasten joutua karhun saaliiksi”. Tässä on kyllä tosi huono käännös sanoille ”pienet lapset”. ”Alkukielessä, hepreassa tässä lauseessa puhutaan ”nuorista miehistä”.

Aiheuttiko Elisa heidän kuolemansa itsekkäässä vihastuksen purkauksessan? Ei, sillä tämä Jumalan mies liikkui Pyhän Hengen voimassa ja valtuutuksessa. Tosiasiassa, nuo pilkkaavat nuoret miehet olivat tehneet sanoinkuvaamattoman synnin. Anna minun selittää.

Epäilemättä pojat olivat kuulleet Elian tempaamisesta taivaaseen. Nyt, kun he suututtivat Elisaa huutamalla hänelle: ”Tule (nouse tänne) ylös, kaljupää”, he pilkkasivat Pyhän Hengen työtä. He eivät hyväksyneet Pyhän Hengen pyhän työn totuutta, ja heidän toimintansa Elisaa vastaan oli Hänen pilkkaamistaan.

Jumala oli ollut kärsivällinen Beetelin langennutta seurakuntaa kohtaan. Ihmisjoukot parveilivat siellä palvelemassa vain sovitun tavan mukaan alttarin edessä. Herra lähetti monia profeettoja, mukaan lukien Elian lausumaan varoituksia. Tuli sitten kuitenkin aika, jolloin Jumala ei enää sietänyt kaupungin epäjumalan palvontaa ja pahuutta. Niinpä hän lausui tuomion lähettämällä tähän pahaan tilanteeseen miehen, jolla oli kaksinkertain määrä Pyhää Henkeä. Elisa liikkui Beetelissä valtuutettuna saarnaamassa tuomiota heidän synneistään.

Tänäkin päivänä liian monet nuoret papit luottavat samoihin lihallisiin tapoihin kuin Beetelin langennut seurakunta. He tuovat Jumalan huoneeseen aivan samaa musiikkia kuin ne, jotka kiihottavat tätä kansakuntaa kapinaan ja aistillisuuteen. He innostavat synnin läpitunkemaa yhteiskuntaa oppimaan, kuinka voivat saada houkutetuksi ei-uskovia kirkkorakennuksiin. Sen sijaan, että tarjoaisivat ylistystä, he järjestävät sketsejä, juhlia ja rokkikonsertteja. He yrittävät viihdyttää nuorisoa sen sijaan, että johdattaisivat sen näkemään syntinsä ja tyhjyytensä yksinkertaisella, puhtaalla evankeliumilla. Seurakunta kohtaa saman pilkkahengen kuin Elisa aikoinaan.