PAULA ON RIKKI

Paavali puhui kirjeissään Timoteukselle mahdollisuudesta langeta saatanan ansaan: ”Ettei hän joutuisi häväistyksen alaiseksi eikä perkeleen paulaan”(1 Tim.3:7). Hän antoi mahdollisuuden päästä tuosta ansasta: ”Ja selviävät perkeleen pauloista, joka on heidät vanginnut tahtoansa tekemään”(2 Tim.2:26).

Kreikan sana ”ansasta” on käytössä näissä molemmissa jakeissa. Se merkitsee paula-ansaa, valmistettua silmukkaan, joka kietoutuu niskaan. Se viittaa hyvin suunniteltuun ansaan. ”Nuo ylpeät virittävät minulle ansoja… asettavat minulle pyydyksiä”(Ps.140:5). On selvää, että saatana rakentaa hirsipuita.

Vuosia sitten The New York Times-lehdessä oli etusivulla kuva langenneesta evankelistasta käsiraudoissa. Hän itki! Käsittämätöntä! Kahleissa! Saatana oli asettanut hyvin suunnitellun ansan tälle veljelle.

En välitä siitä, kuka olet, kuinka pyhä ja puhdas, kuinka kauan olet vaeltanut Jumalan kanssa, tai kuinka vanha tai nuori olet. En välitä siitä, kuinka paljon sinä väität, ettet olisi voinut tehdä sellaista, varo vain! Paholainen on lähtenyt asettamaan ansaa sinullekin. ”Varas ei tule muuta kuin varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan”(Joh.10:10).

Tiedätkö, että kaikki me voimme langeta aivan yhtä alas, aivan yhtä pitkälle syntiin sen viettelysten, peittely-yritysten, valheiden ja hallitsemattomien himojen tähden?

Kun näin kuvan langenneesta evankelistasta, en kysynyt: ”Kuinka hän saattoi tehdä niin typeriä asioista silmät avoinna?” Sen sijaan itkin, sanoen itsekseni: ”Herra, se olisin voinut olla minä! Me olemme kaikki tehneet syntiä ja olemme Jumalan kirkkautta vailla”.

Kun katson taaksepäin, näen, mihin paholainen oli asettanut monia, hyvin suunniteltuja ansoja minua varten, koska hän halusi tuhota minut. Voin sanoa Daavidin kanssa: ”Meidän sielumme pääsi kuin lintu pyydystäjäin paulasta: paula katkesi, ja me pääsimme pois”(Ps.124:7).