ANTEEKSI ANTAVA RAKKAUS

Vanhan Testamentin kertomus Joosefista ja hänen veljistään sisältää tärkeän sanoman Uuden Testamentin uskoville. Joosef on Kristuksen tyyppi (esikuva) ja hänen veljensä Jumalan valitun kansan esikuva maan päällä. (Muista, mitä Jumala lupasi Jaakobille 1 Moos.35:11:ssä: ”Kansa, suuri kansojen joukko on sinusta tuleva, ja kuninkaita lähtee sinun kupeistasi”). Joosefin tapa toimia veljiensä suhteen on selvä esikuva siitä, miten Jumala menettelee meidän kanssamme tänään. Se on tarina yhden miehen anteeksi antavasta rakkaudesta synnillisiä veljiään kohtaan, ja sellaisena kaunis kuva Jumalan rakkaudesta ja armosta syntistä kohtaan.

Kertomus Joosefista ja hänen veljistään on Jumalan Sanan surullisimpia tragedioita. Tämä valittujen sukupolvi ei voinut uskoa, että heitä rakastettiin. Heidän kokemansa synnin tuhotulva ja sen aiheuttama murhe heidän epäuskonsa takia voisi toimia varottavana esimerkkinä meille kaikille.

Jaakob tunsi erityistä rakkautta Joosefia, vanhalla iällä saamaansa lasta kohtaan. Siksi hän antoi tälle tavallista enemmän varusteita. Hänen vanhemmat veljensä pitivät tätä merkkinä siitä, että heidän isänsä rakasti Joosefia enemmän kuin heitä: ”Kun hänen veljensä näkivät, että heidän isänsä rakasti häntä enemmän kuin kaikkia hänen veljiänsä, vihasivat he häntä eivätkä voineet puhutella häntä ystävällisesti”(1 Moos.37:4).

Ei syvä rakkaus Joosefia kohtaan merkinnyt sitä, että Jaakob olisi rakastanut tämän veljiä vähemmän. Hän oli pitänyt uskollisesti huolta kaikista lapsistaan ja siunannut heitä. He olivat saaneet samaa rakastavaa johdatusta ja kuritusta, mutta vanhemmat veljet alkoivat kadehtia Joosefia hänen ulkonaisen suosikkiasemansa takia. Joosef näytti saavan kaiken, mitä hänen sydämensä halusi, jopa upeanvärisen viitan. Häntä siunattiin enemmän, hän sai enemmän suosiota ja hyväilyjä, mikä teki veljet vihaisiksi ja kateellisiksi.

Oletko koskaan syyllistynyt uskonveljesi kadehtimiseen, kun tämä näyttää saavan kaiken, mitä haluaa? Hänen rukoukseensa vastataan nopeasti. Hän ei ole koskaan yksinäinen, ilman rakkautta jäävä tai tarpeeton, kun taas sinä tunnet itsesi hyljätyksi ja yksinäiseksi. Katkeruuden ja kateuden juuret alkavat kasvaa.

Rakas lukija, olet vaarallisella maaperällä. Kun luulemme, että Taivaallinen Isämme rakastaa meitä vähemmän kuin jotakuta muuta, avaamme sydämemme kaikenlaiselle pahalle. Kun valitamme olosuhteitamme ääneen tai hiljaa sydämissämme, syytämme Jumala laiminlyönnistä.

Varo! Juuri tämä asenne saattoi Joosefin veljet niin moniin vaikeuksiin.