JEESUS JA EFESON SEURAKUNTA

Apostoli Johannes tallensi hämmästyttävän ilmestyksensä Ilmestyskirjan kolmeen ensimmäiseen lukuun. Hän näkee Jeesuksen liikkuvan Aasian seitsemän seurakunnan keskellä. Hänen silmänsä ovat kuin tulen liekit, ja hänellä on yllään ylimmäispapillinen vaatetus. On selvää, että hän on tullut tuomitsemaan seurakuntia vanhurskaudessaan.

Pietari kirjoittaa: ”Sillä aika on tuomion alkaa Jumalan huoneesta” (1Pe 4:17). Nyt Jeesus ilmestyy seitsemän seurakunnan keskelle. Hän alkaa tuomita niitä näkemiensä hyvien ja pahojen tekojen tähden. Ne on lueteltu Ilmestyskirjan toisessa ja kolmannessa luvussa, joissakin Raamatuissa punaisella kirjoitettuina, Sillä korostetaan, että sanat tulivat suoraan Jeesuksen huulilta.

Nämä seitsemän seurakuntaa olivat todellisia seurakuntia, jotka sijaitsivat Efesossa, Smyrnassa, Laodikeassa ja niin edespäin. Silti Johannes kuulee Jumalan äänen puhuvan, ei vain näille seurakunnille, vaan yleisesti seurakunnalle, jokaiselle uskovalle, joka odottaa Jeesuksen palaavan pian.

Jeesus alkaa tuomiolistansa monilla hyvillä asioilla seurakunnissa. Hän kiittää jokaista seurakuntaa siitä, mikä on hänelle mieleen. Hän kuitenkin näkee asioita, jotka murehduttavat häntä syvästi ja antaa jokaiselle seurakunnalle varoituksen.

Ensimmäinen sanoma on Efeson seurakunnan uskoville. Se perustui Paavalin jumaliselle opetukselle. Jeesuksen tuomio Efesolle on: ”Sinä olet hyljännyt ensimmäisen rakkautesi”(Ilm. 2:4).

Kun Jeesus käyttää sanoja ensimmäinen rakkaus, hän ei puhu keskenkasvuisesta rakkaudesta, jota koemme juuri pelastuttuamme. Paremminkin hän puhuu erityisestä rakkaudesta: ”Ensin olin tärkein sinun sydämessäsi, mutta nyt olet menettänyt rakkautesi erityislaatuisuuden minua kohtaan.. Olet antanut muiden asioiden tulla minun sijaani.”

Merkitsevää on, että Jeesus mainitsee näillä seitsemällä seurakunnalla olevia syntejä: haureus, kateus, penseys, väärä opetus, Isebelin valta, kuollut jumalanpalvelus, hengellinen sokeus. Hänen mainitsemistaan synneistä ensimmäinen murehduttaa häntä erityisesti: rakkaussuhteen kylmeneminen häneen. Meidän Jumalamme on mustasukkainen rakastaja. Hän ei tahdo minkään tulevan ennen meidän rakkauttamme häneen.