KIRJE PASTORILLE

Kristus näki, mitkä asiat tarvitsivat Hänen huomiotaan seurakunnassa. Hän neuvoi Johannesta kirjoittamaan Hänen sanansa ylös ja lähettämään ne seitsemän seurakunnan “enkeleille”. Tämä tarkoittaa niiden pastoreita, joita Hän kutsuu kädessään oleviksi tähdiksi (ks. Ilm.1:16). Hän sanoo Johannekselle: ”Minä rakastan näitä palvelijoita. Olen kutsunut ja voidellut heidät ja nyt sinun pitää viedä heille Minun Sanani.”

Itse pastorina ihmettelen: Minkälaista olisi avata tuollainen kirje Johannekselta? ”New Yorkin seurakunnan pastorille: Näin sanoo Herra koskien seurakuntaasi: ” Kuvittele, miltä noista seitsemästä paimenesta mahtoi tuntua.

Otetaan esimerkiksi Efeson seurakunnan pastori (ks. Ilm.2:1- 11). Kun hän lukee Johanneksen kirjeen, hän näkee Kristuksen iloitsevan seurakunnastaan. Herra kehuu efesolaisia ahkeriksi, kärsivällisiksi ja järkeviksi. He vihaavat pahaa ja seisovat Kristuksen asian puolesta. Vuosien varrella he ovat sitten lakanneet tekemästä hyviä tekoja. Pastori ihmettelee lukemaansa ja ajattelee: ”Vau, Herra on mielissään meistä. Tämä on kehukirje”.

Kun hän sitten lukee eteenpäin, hän tulee lävistäviin sanoihin: “Mutta se minulla on sinua vastaan, että olet hyljännyt ensimmäisen rakkautesi”(Ilm.2:4). Jeesus varoittaa pastoria: ”Muista siis, mistä olet langennut, ja tee parannus, ja tee niitä ensimmäisiä tekoja; mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi ja työnnän sinun lampunjalkasi pois paikaltaan, ellet tee parannusta”(Ilm.2:5).

Efeson seurakunnan pastori oli varmaan kauhuissaan tämän takia. Hän ajattelee: “Tee parannus? Tai Hän poistaa meidän todistuksemme? Miten se voi tapahtua? Mehän olemme liiton uskovia. Meidät on vanhurskautettu uskon kautta. Olemme tehneet hyvää, huolehtineet. Nyt meidän pitäisi mennä takaisin ja olla niin kuin alussa? Mitä se tarkoittaa? Kuinka Jeesus voi puhua tällä tavalla? Kuinka ikinä voisin lukea tämän kirjeen seurakunnalleni?”

Pidä mielessäsi, että sanat oli osoitettu jumaliselle seurakunnalle. Tämän siis täytyy olla hyvin vakava asia Herran silmissä. Muutoin, miksi Hän puhuisi niin tutkivasti niin esimerkilliselle seurakunnalle? Hän sanoo pastorille: ”Rakkautesi minua kohtaan ei ole niin kuin se oli kerran. Olet hyljännyt yhteyden minun kanssani. Nyt, tee parannus!”

Jeesus tekee selväksi, että kaikki riippuu Hänen läsnäolostaan. Niin, Efeson seurakunta oli tehnyt työtä ahkerasti hyvillä töillään, mutta he eivät olleet enää läheisiä Herran kanssa.