JUMALATON LIITTO

Kuningas Joosafat oli vanhurskas mies, joka hallitsi Juudaa, kun Israelin valtakunta oli jaettuna. Tämän miehen sydän oli täysin antautunut Jumalalle. Hänen aikalaisistaan häntä siunattiin ja kunnioitettiin ennen kaikkia muita: ”Ja Herra oli Joosafatin kanssa, sillä hän vaelsi isänsä Daavidin aikaisempia teitä eikä etsinyt baaleja”(2 Aik.17:3).

Kuitenkin Raamattu sanoo, että Joosafat teki liiton pahan, kuningas Ahabin kanssa, joka oli Israelin pohjoisvaltion hallitsijana: ”Niin Joosafatille tuli paljon rikkautta ja kunniaa, ja hän lankoutui Ahabin kanssa”(2 Aik.18:1). Raamattu sanoo Ahabista: ”Ahab teki myös aseran. Ja Ahab teki vielä paljon muuta ja vihoitti Herraa, Israelin Jumalaa, enemmän kuin kukaan niistä Israelin kuninkaista, jotka olivat olleet ennen häntä”(1 Kun.16:33).

Ihmettelet varmaan, miksi niin vanhurskas kuningas kuin Joosafat teki liiton niin jumalattoman miehen kanssa. Luulenpa, että yhdestä ainoasta syystä. Se oli paholaisen juoni vanhurskaan Joosafatin tuhoamiseksi.

Joosafat näet oli puhdistanut maan kaikista Baalin epäjumalankuvista ja tappanut sen profeetat. Ahabin paha vaimo, Iisebel palveli Baalia ja tiesi, mitä Joosafat oli tehnyt hänen epäjumalilleen. Niinpä hän asetti päämääräkseen hävittää tämän jumalisen miehen!

Iisebel solmi salaliiton Joosafatin pahan tyttären, Ataljan kanssa, jonka kautta hän pääsi vaikuttamaan Joosafatin hovissa. Atalja kohtasi Joosafatin pojan, Jooramin ja käytti kaiken hurmauskykynsä voittaakseen tämän sydämen. Suunnitelma onnistui, ja Jooram päätti naida Ataljan. Hän pyysi isältään siunausta liitolle, ja typerästi menetellen Joosafat antoi hänelle luvan.

Tämän avioliiton kautta paha oli päässyt Joosafatin sisäpiiriin, ja paholainen varmaan tanssi riemuisaan. Joosafat olisi voinut varoittaa poikaansa Ataljasta, joka kapinallisena naisena varmaan veisi tämän pois Jumalan luota, mutta hän ei tehnyt niin. Hän olisi voinut neuvoa poikaansa katkaisemaan suhteen heti paikalla, mutta Joosafat ei sanonut sanaakaan.

Joosafatilla oli ulottuvillaan Raamattu. Daavid oli selvästi julistanut: ”Autuas se mies, joka ei vaella jumalattomain neuvossa eikä astu syntisten teitä eikä istu, kussa pilkkaajat istuvat”(Ps.1:1). Joosafat tiesi tämän, eikä kuitenkaan noudattanut sitä!