JUMALA TEKEE UUTTA

Kuinka usein kuulet uskovien sanovan: “Jumala tekee seurakunnassaan uutta”? ”Uudella” viitataan ehkä herätykseen, Hengen vuodatukseen, Jumalan ilmestymiseen tai hänen tekoonsa.

Miten usein tämä ”uusi” kuoleekaan pois saman tien. Kun se on häipynyt, ei siitä näy jälkeäkään. Tämä osoittaa, ettei koko juttu ollutkaan Jumalasta. Tosi asiassa kristityt sosiologit ovat huomanneet tällaisten ilmiöiden toistuvan keskimäärin viiden vuoden välein.

Henkilökohtaisesti uskon, että Jumala kyllä tekee seurakunnassaan uutta tänä päivänä. Tätä Hengen työtä ei voi havaita vain yhdessä paikassa. Sitä tapahtuu joka puolella maailmaa.

Jumala ei ala seurakunnassaan uutta, ennen kuin hän poistaa vanhan. Tämän raamatullisen periaatteen osoittaa vuosisatainen kirkkohistoria. Sitä todistaa niin Vanha kuin Uusikin Testamentti. Se on Jumalan todellista taloudenhoitoa. Jeesus käytti asiasta vertausta: uutta viiniä ei panna vanhoihin leileihin(ks. Mark.22).

Vanha Testamentti kertoo Siilosta tämän periaatteen esikuvana. Siinä vanha poistetaan ja uusi tulee sen sijaan. Tuomarien aikana Jumala pystytti pyhäkkönsä tähän kaupunkiin(ks. Tuom.18:31). Siilosta, jossa oli Herran pyhäkkö, tuli koko Israelin hengellisen elämän keskus. Nimi Siilo merkitsee ”se, mikä on Herran”. Se puhuu Jumalaa edustavista asioista ja kuvaa hänen olemustaan ja luonnettaan. Jumala puhui kansalleen Siilossa. Siellä Samuel kuuli Jumalan äänen, ja siellä Herra ilmaisi tahtonsa hänelle (ks.1 Sam. 1).

Herra lakkasi puhumasta Siilossa, koska papeista tuli laiskoja ja aistillisia. Samalla koko kaupunki korruptoitui. Jumala sanoi Samuelille: ”Siilosta on tullut niin paha, ettei se enää edusta minua. Tämä pyhäkkö ei enää ole minun. Olen väsynyt siihen.” Niin Herra kohotti läsnäolonsa pyhäköstä ja kirjoitti sen oven yläpuolelle ”Iikabod”. Se merkitsee ” Herran kunnia on mennyt”.

Herra poisti vanhan perin juurin, mutta nosti taas kerran esiin uuden. Sen jälkeen Jerusalemin temppeli tuli tunnetuksi ”Herran huoneena” ja Jumala puhui kansalleen siellä.

”Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut”(2 Kor.5:17).