VÄÄRÄT PAIMENET

Tyatiran seurakunnan ongelmana oli flirttailu viettelevien, paholaisen pappien kanssa. Kuvittele pastorin reaktiota, kun hän luki nämä sanat: ”Ja Tyatiran seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo Jumalan Poika, jolla on silmät niin kuin tulen liekki’ ” (Ilm.2:18).

Kirje jatkuu kehuilla: ”Minä tiedän sinun tekosi ja rakkautesi ja uskosi ja palveluksesi ja kärsivällisyytesi ja että sinun viimeiset tekosi ovat useammat kuin ensimmäise”(Ilm.2:19). Taas kerran Kristus sanoo: ”Minä tiedän sinun tekosi. Sinun rakkautesi, uskosi, palveluksesi ja kestävyytesi ovat nyt suuremmat kuin alussa”. Parasta kaikesta Herra sanoo heille: ”Minä tiedän sinun rakkautesi minua kohtaan.” Hän ei siis moiti heitä läheisyyden puutteesta Hänen kanssaan.

Kun sitten luemme läpitunkevat sanat: ”Mutta se minulla on sinua vastaan, että sinä suvaitset tuota naista, Iisebeliä, joka sanoo itseään profeetaksi ja opettaa ja eksyttää minun palvelijoitani harjoittamaan haureutta ja syömään epäjumalille uhrattua”(Ilm.2:20).

Kuka tarkalleen ottaen on tässä mainittu Iisebel? Jeesus puhuu vääristä paimenista. Hän moittii Tyatiran pastoria kateellisista työntekijöistä, jotka viettelevät Hänen kansaansa. Viittaus Iisebeliin antaa ymmärtää, että muutkin kuin pastorit ovat kateellisia. Nämä väärät paimenet itse asiassa keksivät juonia omien himojensa toteuttamiseen. Yksinkertaisesti ilmaistuna nimi Iisebel on samaa kuin kaikki, mikä on pahaa ja inhottavaa Herran silmissä.
Meille on siis annettu hämmästyttävä kuva. Nämä ihmiset rakastavat Herraa, ovat Jumalalle antautuneita miehiä ja naisia. He ovat voittaneet, olleet uskollisia ja he rakastavat Jeesusta. Kuinka nämä uskovat olisivat viehättyneitä vääriin profeettoihin? Kuinka kukaan paha työntekijä, jota Jumala halveksii, voisi viekoitella heidät.

Läpi kaikkien evankeliumien Jeesus varoittaa vääristä paimenista, jotka tulevat etsimään monia, joita voivat syödä ja pettää. Olen silti järkyttynyt siitä, miten ihmisjoukoilta puuttuu kyky erottaa oikea ja väärä, ja siksi he ottavat vastaan väärän evankeliumin. Onko näin tapahtunut sinulle? Ravitsetko mahdollisesti sieluasi jollakin TV-evankeliumilla, joka onkin demonista? Nautitko menestysteologien sanomasta, joka vetoaa sinun himoihisi ja ottaa viimeisetkin kolikot vanhuksilta? Jeesus arvostaa niitä, jotka uskollisesti seisovat Iisebelin työntekijöitä vastaan: ”Pitäkää vain, mitä teillä on, siihen asti kuin minä tulen”(Ilm.2:25). Hän sanoo: ”Te olette todella oppineet erottamaan oikean väärästä. Te ette anna joka tuulen taivuttaa itseänne ja muuttaa oppia. Niin, tästä lähin, pitäkää kiinni siitä. Älkää antako pettää itseänne. Vain sitä pyydän teiltä. En laita kannettavaksenne enempää taakkaa siihen asti, kun tulen takaisin”( ks. Ilm.2:24).