JUMALALLE MIELUINEN USKO

”Eikä hän [Aabraham] heikontunut uskossansa, vaikka näki, että hänen ruumiinsa oli kuolettunut - sillä hän oli jo noin satavuotias - ja että Saaran kohtu oli kuolettunut” (Room.4:19).

Todellisen uskon ydin on tässä yhdessä jakeessa. Jumala on juuri luvannut Aabrahamille, että tämä saisi pojan, josta tulisi monien kansojen siemen. Ihme kyllä, Aabraham ei kavahtanut lupausta, vaikka hän oli jo aikaa ohittanut lasten siittämisajan. Sen sijaan meille kerrotaan, että Aabraham uskoi saatuaan tämän sanan Herralta, ”vaikka näki, että hänen ruumiinsa ja Saaran kohtu oli kuolettunut”.

Luonnolliselle mielelle tuon lupauksen toteutuminen oli mahdottomuus. Aabraham ei kuitenkaan hellinyt sellaista mahdottomuutta. Paavalin mukaan patriarkka ei luonut yhtään ajatusta siihen, miten Jumala pitäisi lupauksensa. Hän ei kyseenalaistanut sitä Jumalalle: ”Herra, mutta minulla ei ole enää siementä. Saaralla ei ole enää elämää kohdussaan. Vaimoni on aikaa sitten ohittanut kyvyn synnyttää lapsia. Niin, miten aiot tehdä sen, Herra?” Sen sijaan Aabraham yksinkertaisesti ”ei heikontunut uskossaan”.

Tosiasia on, että kun Jumala toimii tuottaen uskon, joka koetellaan ja on parempaa kuin kulta, Hän ensin tuomitsee kaikki ihmisen mahdollisuudet kuolemaan. Hän sulkee oven inhimilliseltä järkeilyltä, ohittaen kaikki loogisen harkinnan keinot.

Jumalaa miellyttävä usko syntyy kuoleman paikassa. Puhun tässä kaikkien inhimillisten mahdollisuuksien kuolemisesta. Se on paikka, jossa ihmisen tekemät suunnitelmat ensin kukoistavat, mutta kuolevat sitten. Se on paikka, jossa ihmisen toiveet tuovat väliaikaista helpotusta, mutta murskautuvat pian, vain lisäten avuttomuuden tunnetta. Oletko ollut tällaisen kuolettuneisuuden paikassa? Onko näyttänyt siltä, ettei ole enää mitään mahdollisuutta? Et voi soittaa kenellekään pyytääksesi neuvoa. Taivas on kuin rautaa rukoillessasi, pyyntösi putoavat maahan.

Julistan sinulle, että tämä on Jumalan työtä. Hänen Henkensä toimii saadakseen sinut lakkaamaan miettimästä mahdotonta, lakkaamaan etsimästä inhimillistä keinoa, saadakseen sinut lakkaamaan etsimästä omaa tietä ulos tilanteestasi. Pyhä Henki kehottaa sinua: ”Lopeta avun etsiminen ihmisiltä. Lakkaa katsomasta tilanteesi toivottomuutta. Ne ovat vain uskosi esteitä.”