ISÄN ILO

Kertomus tuhlaajapojasta on hyvin tuttu. Niinpä en mene sen yksityiskohtiin. Haluan sanoa vain, ettei se käsittele ainoastaan kadonnutta poikaa. Pikemminkin se puhuu isän ilosta.

Tietenkin tuhlaajapoikakertomus puhuu palaamisesta (Luuk.15:11 -31), ei vain pojan palaamisesta lopulta kotiin. Siinä on kyse myös siitä, mikä pitää pojan kotona. Se kertoo armosta, anteeksiantamuksesta ja ennalleen asettamisesta. Lue kertomus uudestaan. Huomaat, ettei se lopu siihen, kun poika palaa kotiin – tämä on tärkeä seikka.

Mikä pitää pojan kotona? Tieto siitä, että hän on isän ilo! ”Sillä tämä minun poikani oli kuollut ja virkosi eloon, hän oli kadonnut ja on jälleen löytynyt.' Ja he rupesivat iloa pitämään… laulun ja karkelon” (Luuk.15:24- 25).

Tuhlaajapojan isä ei moittinut häntä, ei tuominnut häntä, ei edes puhunut hänen karkumatkastaan. Sen sijaan hän laittoi suuret juhlat ja kutsui perheen ystävät ja naapurit. Tämä isä oli pitkään kaivannut poikansa paluuta kotiin, ja nyt se oli tapahtunut!

Tuhlaajapoika esteli ensin ja sanoi isälleen: ”Ei, ei, en ole sen arvoinen.” Hänen isänsä ei kuunnellut hänen puheitaan, vaan laitatti hänen hartioilleen juhlaviitan, sormuksen sormeen ja kengät jalkaan. Nyt kaikki, mitä isä omisti, oli annettu jälleen pojalle. Oli suuri riemu, musiikkia, tanssia ja juhlimista.

Uskon, että rakkaus toi nuoren miehen kotiin. Isän ilo piti hänet siellä! Isä piti tuhlaajapojan kotona pelkästään sillä, että tämä saattoi joka aamu herätä siihen, että isä oli iloissaan hänen olemisestaan kotona. Isä iloitsi saadessaan olla hänen kanssaan. Vieläkin enemmän. Kaikki, minkä tuholaistoukka oli syönyt nuoren miehen elämässä, palautettiin ennalleen.

Tunnen monia entisiä päihderiippuvaisia, jotka ovat tuhlaajapojan kaltaisia. He pystyvät näkemään vain sen, mikä tuhoutui heidän huonojen tapojensa takia: puoliso, lapset, työ. He tuntevat Herran ajavan heitä takaa, ja se voi olla rankkaa. Heille Jeesus kertoo tässä vertauksessa: "Minun valtakunnassani ei mikään katoa. Tämä vain vahvistaa sinua. Nyt olet taas kotona ja minun armoni palauttaa kaiken täysin ennalleen.”