LOHDUTTAJA ON TULLUT

Jeesus sanoo Pyhää Henkeä Lohduttajaksi. Sen lisäksi, että tiedämme hänen nimensä, on syytä tietää miten hän meitä lohduttaa. Silloin erotamme, mikä lohdutus on lihasta ja mikä Hengestä.

Ajattele yksinäisyydestä kärsivää veljeä. Hän rukoilee Pyhän Hengen lohdutusta ja odottaa lohdutuksen tunteen tulevan. Itse asiassa hän kuvittelee sen olevan yhtäkkistä tuulahdusta taivaasta, ikään kuin hengellinen rauhoittava pilleri hänen sielulleen.

Rauhan tunne saattaa todella tulla hänelle, mutta olla tiessään seuraavana aamuna. Tästä on seurauksena se, että hän ajattelee Pyhän Hengen jättäneen hänet vastauksetta. Ei, ei ikinä! Pyhä Henki ei lohduta meitä manipuloimalla tunteitamme. Hänen tapansa lohduttaa on täysin erilainen ja selvästi määritelty Jumalan sanassa. Ongelmanluonteesta riippumatta Pyhä Henki lohduttaa johtamalla meidät totuuteen: ”Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen”(Joh 16:13).

Lohdutuksemme nousee siitä, minkä tiedämme, ei siitä, mitä tunnemme. Vain totuus hallitsee tunteita! Pyhän Hengen lohduttava toiminta alkaa perustavaa laatua olevasta totuudesta: Jumala ei ole vihainen sinulle. Hän rakastaa sinua.

”Toivo ei saata häpeään; sillä Jumalan rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu” (Room. 5:5). Kreikan alkukielen sana merkitsee, että Jumalan rakkaus ”purskahtaa” meidän sydämiimme Pyhän hengen toimesta.

Sietämätön taakka saattaa olla pelon, häpeän, surun, tuskan, kiusauksen tai lannistamisen aiheuttamaa. Joka tapauksessa tarvitaan lohdutusta.

Yhtäkkiä kuuluu ääni. Se kaikuu sielun joka käytävästä, Pyhän Hengen ääni, joka vakuuttaa sielulle: ” Mikään ei voi erottaa sinua Jumalan rakkaudesta”.

Tämä totuus, kun uskot sen, muuttuu äkkiä elävän veden lähteeksi, joka raivaa tieltä kaikki kompastuskivet. ”Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä on lähettävä minun nimessäni, hän opettaa teille kaikki ja muistuttaa teitä kaikesta, minkä minä olen teille sanonut”(Joh 14:26, kursiivi kirjoittajan).