NIILLE, JOTKA EIVÄT TOTTELE

Raamatun läpi Jumala antaa meille kuvan siitä, miten tärkeätä on totella hänen sanaansa. Näemme esimerkin tästä kuningas Saulin elämässä. Jumala antoi Saulille selvän, erityisen käskyn profeetta Samuelin kautta: ”Mene siis ja voita amalekilaiset, ja vihkikää tuhon omaksi kaikki, mitä heillä on; äläkä säästä heitä, vaan surmaa miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, raavaat ja lampaat, kamelit ja aasit"(1 Sam. 15:3).

Totteliko Saul tätä Herran käskyä? Raamattu kertoo: ”Saul voitti amalekilaiset ja ajoi heitä takaa Havilasta Suuriin päin, joka on Egyptistä itään päin. Ja hän otti Agagin, Amalekin kuninkaan, elävänä vangiksi... Mutta Saul ja väki säästivät Agagin sekä parhaimmat lampaat, lihavimmat raavaat ja karitsat, kaiken, mikä oli arvokasta; sitä he eivät tahtoneet vihkiä tuhon omaksi. Mutta kaiken karjan, mikä oli halpaa ja arvotonta, he vihkivät tuhon omaksi”(1 Sam.15:7 - 9).

Jumala oli puhunut Saulille kristallinkirkkailla sanoilla. Silti taisteluun lähdettyään Saul totteli Herraa vain osaksi. Sen sijaan, että olisi tuhonnut kaikki ihmiset, eläimet ja tavaran, hän säästi kuningas Agagin ja otti myös sotasaalista.

Samuel oli aivan murheen murtama. Hän sanoi Saulille: ”Herra lähetti sinut matkaan ja sanoi: 'Mene ja vihi tuhon omiksi nämä syntiset, amalekilaiset, ja sodi heitä vastaan, kunnes olet tehnyt heistä lopun'. Miksi et kuullut Herran ääntä, vaan syöksyit saaliin kimppuun ja teit sitä, mikä on pahaa Herran silmissä?" (1 Sam.15:18 - 19).

Tässä kohdin Raamattu antaa meille murheellisen, pelottavan sanan: “Silloin Samuelille tuli tämä Herran sana: ’Minä kadun, että tein Saulin kuninkaaksi, sillä hän on kääntynyt pois minusta eikä ole täyttänyt minun käskyjäni’. Samuel pahastui, ja hän huusi Herraa kaiken sen yön”(1 Sam.15:10 - 11).

Kuvaako tämä sinun elämääsi? Onko Jumala käskenyt sinua selvin sanoin käsittelemään joitakin elämäsi tapoja? Oletko silti pitänyt niistä kiinni, kieltäytynyt päästämästä niistä irti? Hänen Henkensä saattaa puhua sinulle juuri nyt pienellä hiljaisella äänellä: ”Syntisi on meidän välillämme, estäen yhteyden. En voi siunata sinua enää, kun sinä vastustat sitä. Luota Henkeni apuun, lapseni”.

Samuel sanoi Saulille: ”Sillä tottelemattomuus on taikuuden syntiä, ja niskoittelu on valhetta ja kuin kotijumalain palvelusta. Koska sinä olet hyljännyt Herran sanan, on myös hän hyljännyt sinut, etkä sinä enää saa olla kuninkaana"(1 Sam.15:23). Jumala hylkäsi Saulin hänen tottelemattomuutensa vuoksi.

Jumala sanoo meille tämän kohdan kautta, että hän tarkoittaa, mitä sanoo. Nyt hän sanoo: ”Minä näytän sinulle, miltä sinun tottelemattomuutesi tuntuu minusta. Minä haluan sinun sydämesi, en vain puolisydämistä tottelemista”.