MAHDOTTOMIEN TILANTEIDEN TULLESSA

“Eikä hän (Aabraham) heikontunut uskossansa, vaikka näki, että hänen ruumiinsa oli kuolettunut - sillä hän oli jo noin satavuotias - ja että Saaran kohtu oli kuolettunut”(Room.4:19).

Tässä yhdessä jakeessa on uskon ydin. Jumala oli juuri luvannut Aabrahamille pojan, josta tulisi monien kansojen siemen. Ihme kyllä, Aabraham ei hetkeäkään epäillyt lupausta, vaikka hän olikin aikaa sitten ohittanut lasten siittämisiän. Päinvastoin. Kun hän sai tämän sanan Herralta, meille kerrotaan, ettei ”hän heikontunut uskossaan, vaikka näki ruumiinsa kuolettuneen ja Saaran kohdun samoin”.

Lupauksen täyttyminen näytti luonnollisesta ihmisestä mahdottomalta. Aabraham ei kuitenkaan elättänyt sellaista ajatusta. Paavalin mukaan patriarkka ei ajatellut hetkeäkään, miten Jumala voisi pitää lupauksensa. Hän ei järkeillyt: ”Jumala, mutta ei minulla ole siementä kylvettäväksi. Saarankin kohdussa ei ole elämää, jotta se voisi ottaa vastaan sikiön. Vaimoni on ohittanut lasten synnyttämisiän. Miten siis aiot tehdä sen Herra?” Aabraham ei asettanut näitä kysymyksiä. Hänestä sanotaan” ”ei heikontunut uskossaan”.

Kun Jumala toimii saadakseen aikaan koeteltua ja kultaakin kalliimpaa uskoa, hän antaa ensin kuolemantuomion kaikille inhimillisille keinoille. Hän sulkee oven inhimilliseltä järkeilyltä, ei anna sijaa järjen päätelmille.

Usko, joka miellyttää Jumalaa, syntyy kuolleisuudessa. Tarkoitan kaikkien inhimillisten mahdollisuuksien kuolleisuutta. Se on paikka, jossa ihmisen tekemät suunnitelmat ensin kukoistavat, mutta kuolevat. Se on paikka, jossa ihmisen toiveet saavat aikaan välinaikaista helpotusta, mutta murskautuvat pian vain lisäten avuttomuuden tuntua.

Oletko ollut kuolleisuuden tilassa? Onko sinusta tuntunut, ettei jäljellä ole vaihtoehtoja? Et voi pyytää keneltäkään neuvoja. Taivas on kuin vaskea, kun rukoilet. Pyyntösi putoavat maahan.

Julistan sinulle: tämä on Jumalan työtä. Hänen Henkensä toimii, jotta sinä lakkaisit miettimästä mahdottomia. Lopeta inhimillisten keinojen ja tapojen etsiminen. Lakkaa ajattelemasta omaa ulospääsytietä tilanteestasi. Pyhä Henki kehottaa sinua: ”Lakkaa hakemasta apua ihmisiltä. Lakkaa myös tuijottamasta oman tilanteesi toivottomuuteen. Ne estävät sinua uskomasta.”