VALVOKAA JA OLKAA RAITTIIT

Jumala kutsuu kansaansa valvomaan ja olemaan raittii, kun tuhon päivä lähenee. ”Älkäämme siis nukkuko niin kuin muut, vaan valvokaamme ja olkaamme raittiit”(1 Tess.5:6). Paavali kehottaa veljiä: ”Mutta te, veljet, ette ole pimeydessä, niin että se päivä voisi yllättää teidät niin kuin varas; sillä kaikki te olette valkeuden lapsia ja päivän lapsia; me emme ole yön emmekä pimeyden lapsia (1 Tess.5:4-5). Hän siis sanoo: ”Mitä tämän maailman surkeaan pimeyteen ja kauheaan tuhoon tulee, se on uuden päivän koitto teille, jotka valvotte ja olette raittiit.”

Yhtä varmasti kuin emme ole tämän maailman lapsia, yhtä varmasti meitä ei ole tarkoitettu pimeyteen ja tuhoon. ”Sillä ei Jumala ole määrännyt meitä vihaan, vaan saamaan pelastuksen Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta” (1 Tess.5:9).

Lisääntyvät synnytyskivut merkitsevät jotakin aivan ihanaa Kristuksen morsiamelle. Olemme yhtä kriisiä lähempänä kotia. Lähtölaskenta on maailmalle tuhoon, mutta meille kirkkauteen. He joutuvat kohtaamaan vihan, mutta meillä on odotettavissa ylösnousemus! Kun he itkevät ja kiristelevät hampaitaan, me iloitsemme ja huudamme riemusta! Pilkkopimeyden, tämän tuhoyön lapset ovat juovuksissa ja nukkuvat: ”Sillä ne, jotka nukkuvat, ne yöllä nukkuvat, ja jotka juovat itsensä juovuksiin, ne yöllä juovuksissa ovat”(1 Tess.5:7). ”Mutta me, jotka olemme päivän lapsia, olkaamme raittiit”(1 Tess.5:8). Tässä on kyse kaikenlaisesta maailmallisesta juopumuksesta. ”Juopumus” merkitsee ”ihmisen hengen kiihottamista hurmioon”. Tämä on meille voimallinen varoitus apostoli Paavalilta. Hän varoittaa meitä juopumasta maallisista asioista tuhon aattona; itse asiassa, juopumasta mistään muusta kuin Kristuksesta.

”Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niin kuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän saisi niellä. Vastustakaa häntä lujina uskossa”(1 Piet.5:8-9). Meidän pitää olla varuillamme hänen tuloonsa asti ja pysyä ahkerina kaikessa. Ennen kaikkea meidän tulee olla raittiit ja valvoa. Sana ”raitis” tässä merkitsee ”ymmärtävä, varovainen”. Toisin sanoen, älkää antako minkään vallata sydäntänne. Älkää antautuko mihinkään liian innokkaasti, sitoutuneesti tai liikaa kietoutuneena tämän maailman asioihin.

Ole varuillasi! Juuri nyt saatat juoda paholaisen harhautusviiniä, kiireen viiniä. Raamattu varoittaa paholaisen yrityksistä eksyttää, jos mahdollista valitutkin. Olen usein ihmetellyt, miten se olisi mahdollista. Uskon, ettei se tapahdu aviorikoksen, ylpeyden tai pahojen tapojen kautta. Se on sitä, että päästämme sydämeemme jonkin aivan turhanpäiväisen asian, joka sitten vie meiltä kaiken ajan näköjään laillisissa asioissa.