USKON MITTA by Gary Wilkerson

Evankeliumit tekevät selväksi, että saamamme uskon määrä on meille sopiva.

”Ja kolmantena päivänä oli häät Galilean Kaanassa, ja Jeesuksen äiti oli siellä. Ja myös Jeesus ja hänen opetuslapsensa olivat kutsutut häihin. Ja kun viini loppui, sanoi Jeesuksen äiti hänelle: ’Heillä ei ole viiniä’ "(Joh. 2:1-3).

Onko sinulta koskaan loppunut mikään? Ehkä kärsivällisyys kapinoivaa lasta kohtaan? Toivo avioliittosi puolesta? Näissä häissä Kaanassa Jeesuksen äiti, Maria huomasi, että viini oli loppunut juhlasta. Niin hän meni Jeesuksen luo ja sanoi: ”Tee jotakin”.

Jeesus vastasi: ”Minun aikani ei ole vielä tullut"(2:4). Maria olisi voinut hyväksyä Poikansa vastauksen vahvana väitteenä: ”Taivaasta on majesteetillisesti julistettu, ettei näissä häissä moninkertaisteta viinin määrää”. Sen sijaan hän toimi niin, kuin hyvä juutalainen äiti tai kuin kuka tahansa äiti, ja ohitti poikansa vastauksen. ”Hänen äitinsä sanoi palvelijoille: ’Mitä hän teille sanoo, se tehkää’ "(Joh.2:5).

Teologisesti pidän tärkeänä Jumalan majesteettisuutta. Uskon, ettei mitään tapahdu, jollei Hän määrää sitä. Joskus vain Jumalan määräys on: ”Jätän tämän sinun varaasi”. Kyseessä olevan kappaleen antama vaikutelma on, että Jeesus ei toimisi Marian pyynnöstä. Hänellä oli vahva teologinen syy tähän: ”Minun aikani ei ole vielä tullut”, tarkoittaen sillä, että Jumala ei ollut vielä julistanut Hänen julkista toimintaansa alkaneeksi.

Maria ei voinut odottaa taivaallisen kalenterin määräaikaa. Hän tarvitsi Jumalan puuttumista asioihin heti paikalla, ja niin kalenteri muuttui. ”Jeesus sanoi heille: ’Täyttäkää astiat vedellä’. Ja he täyttivät ne reunoja myöten. Ja hän sanoi heille: ’Ammentakaa nyt ja viekää edes käyvälle’…

Mutta kun edes käypä maistoi vettä, joka oli muuttunut viiniksi, eikä tiennyt, mistä se oli tullut - mutta palvelijat, jotka veden olivat ammentaneet, tiesivät sen - kutsui edes käypä yljän ja sanoi hänelle: ’Jokainen panee ensin esille hyvän viinin ja sitten, kun juopuvat, huonomman. Sinä olet säästänyt hyvän viinin tähän asti’ ”(Joh.2:7- 10). Tämä ei ollut vain viinin ”korviketta”. Se oli parasta viiniä!

Tapahtui ihme, joka kävi jopa yli Marian odotusten. Tosin asiat olisivat voineet mennä aivan toisin. Maria olisi lannistunut Jeesuksen vastauksesta. Hän olisi voinut hyväksyä kuulemansa ja sanoa: ”Ei varmaan ole oikea aika”. Sen sijaan hän nosti uskoa taivaalliselta tililtään, vaikka ei ollut vielä edes tallettanut.