JUMALAN USKOLLISUUDEN EPÄILEMINEN

Epäusko on se tekemistämme synneistä, jota Jumala vihaa kaikkein eniten. Niin Vanhan kuin Uudenkin Testamentin mukaan epäuskomme murehduttaa Herraa, ärsyttää Häntä, aiheuttaa Hänelle kipua. Tästä näemme parhaan esimerkin vanhassa Israelissa sen jälkeen, kun Jumala oli vienyt kansansa faaraon käsistä.

Psalmista valittaa: ”Me olemme tehneet syntiä isäimme kanssa, me olemme pahoin tehneet ja olleet jumalattomat. Eivät meidän isämme Egyptissä painaneet mieleensä sinun ihmeitäsi, eivät muistaneet sinun monia armotekojasi, vaan niskoittelivat meren rannalla, Kaislameren rannalla”Ps.106:6-7).

Kirjoittaja tekee tässä tunnustuksen. Mikä olikaan se paha synti, jonka Israel oli tehnyt? Se oli, etteivät he uskoneet Jumalan kykenevän viemään heitä perille, vaikka Hän oli jo tehnyt suuria ihmeitä Punaisen Meren kohdalla.

Psalmista pyytää meitä kuvittelemaan Jumalan kansan riemuitsemassa voiton puolella merta. Herra oli juuri tehnyt yhden suurimmista ihmeistä koko ihmiskunnan historiassa, vienyt Israelin pois mahtavien egyptiläisten käsistä. Miten tämä sama kansa kuitenkin asennoitui vaikeuksiin, joita se kohtasi jälkeenpäin? He epäilivät Jumalan uskollisuutta.

Kirjoittaja sanookin: ”Voitteko uskoa sitä? Herramme teki yliluonnollisia tekoja meidän edestämme, vapahti meidät vihollistemme käsistä. Kuitenkin, tämän uskomattoman ihmeen jälkeen, me epäilimme Häntä. Kuinka ollenkaan saatoimme ärsyttää Jumalaa sillä tavoin?

Oli aivan toinen juttu, kun Israelin kansa seisoi meren voitokkaalla puolella. He lauloivat ja tanssivat, kun he katselivat mahtavan Egyptin armeijan vajoavan tuhoon: ”Hän nuhteli Kaislamerta, ja se kuivui. Hän kuljetti heitä syvyyksissä niin kuin erämaassa. Hän pelasti heidät vihamiehen kädestä ja lunasti heidät vihollisen vallasta. Vedet peittivät heidän ahdistajansa, ei yhtäkään niistä jäänyt jäljelle. Silloin he uskoivat hänen sanansa, veisasivat hänen ylistystään” (Ps.106:9 -12).

Israelilaiset lauloivat oikeaa laulua, ylistyslaulua Kaikkivaltiaalle Jumalalle, mutta he lauloivat sitä väärällä puolella merta. Joka ainoa voi laulaa ja riemuita sen jälkeen, kun voitto on saatu. Israel oli kuitenkin reputtanut tutkinnon Punaisen Meren koepuolella. He eivät olleet luottaneet Jumalaan ollenkaan.