JOS ETSIT HÄNTÄ

”Vaan sinä, kun rukoilet, mene kammioosi ja sulje ovesi ja rukoile Isääsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle”(Matt.6:6).

Kun Jeesus puhuu menemisestä salaiseen kammioon etsimään Isää, hän tarkoittaa jotakin paljon suurempaa kuin fyysistä paikkaa. Vanha Testamentti kertoo, että Jumala jakoi kansansa kahteen ryhmään: niihin, jotka käyttivät säännöllisesti salaista kammiotaan rukoukseen ja niihin, jotka eivät tehneet niin.

Kun Jumala vihastui israelilaisiin heidän epäjumalan palveluksensa takia, Mooses pystytti rukousteltan leirin ulkopuolelle. Raamattu sanoo: ”Jokaisen, jolla oli kysyttävää Herralta, oli mentävä ilmestysmajalle, leirin ulkopuolelle”(2 Moos. 33:7). Kaiken epäjumalanpalveluksen keskelläkin Jumalan kansa varasi aikaa Herran etsimiseen. Tämä jäännös tiesi, että heidän oli mentävä leirin ulkopuolelle, etteivät lankeaisi kansaa vallitsevaan luopumukseen.

Vuosisatoja myöhemmin kansa ymmärsi kuningas Aasan aikana, miksi Jumala siunasi heitä ja antoi heidän menestyä. Heillä oli myös rauha kaikkien vihollistensa kanssa: ”Me olemme etsineet häntä, ja hän on suonut meidän päästä rauhaan joka taholla." Niin he rakensivat, ja se heille onnistui”(2 Aik. 14:7).

Eräässä Aasan hallitusajan vaiheessa Etiopian yksimiljoonainen armeija tuli Israelia vastaan. ”Ja Aasa huusi Herraa, Jumalaansa, ja sanoi: ’Herra, sinä yksin voit auttaa taistelussa voimallisen ja voimattoman välillä. … Herra, sinä olet meidän Jumalamme; älä salli ihmisen päästä voitolle sinusta.’ Niin Herra antoi Aasan ja Juudan voittaa etiopialaiset, ja etiopialaiset pakenivat … Herra ja hänen sotajoukkonsa tuhosivat heidät” (2 Aik.14:11- 13). Kun Aasaa vastaan hyökättiin, hän kaatui kasvoillensa ja rukoili Jumalaa, ja Jumala vastasi antamalla hänelle voiton.

Kuitenkin vähän tämän voiton jälkeen profeetta Asarja tuli Aasan luo ja sanoi: ”Herra on teidän kanssanne, kun te olette hänen kanssansa; ja jos häntä etsitte, niin te löydätte hänet, mutta jos hylkäätte hänet, niin hän hylkää teidät”(2 Aik.15:2). Toisin sanoen: ”Jos lakkaatte etsimästä Jumalaa ja huutamasta hänen nimeään avuksi kaikessa, mitä teette, hän hylkää teidät.”

Joka kerran, kun Israel etsi Herraa, Jumala siunasi heitä: ”Mutta kun he ahdistuksessansa palasivat Herran, Israelin Jumalan, tykö ja etsivät häntä, niin he löysivät hänet”(2 Aik.15:4). Israel nautti lepoa, kun etsi Jumalaa rukouksessa. Hän pelasti heidät aina ja antoi heille käskyjä ja voimaa.