YLJÄN YSTÄVÄ by Gary Wilkerson

Johannes Kastaja on raamatullinen esimerkki siitä, kuinka vastustetaan maailmallisia houkutuksia ja saavutetaan todellinen suuruus. Hän todisti: ”Yljän ystävä… iloitsee suuresti yljän äänestä”(Joh.3:29). Jeesuksen päivinä häiden tuki henkilön paikka oli kunnioitettu ja arvollinen. Siihen kutsuttiin suurisydämistä ja vastuullista henkilöä.

Siihen aikaan yljän ystävä oli vastuussa koko häiden tapahtumasta. Hän kutsui vieraat, sekä suunnitteli ja järjesti vihkimisseremonian. Hän myös isännöi ja johti koko vastaanottoa. Hän järjesti jopa kuherruskuukauden mennen hääparin edellä katsomaan, että kaikki oli paikallaan hänen ystäväänsä ja morsianta varten. Hän myös hommasi heidän uuden kotinsa valmistaen sen paria varten asuttavaksi. Hänen roolinsa oli siis huolellista rakkauden ja armon työtä alusta loppuun asti.

Johannes Kastaja ei sanonut: ”Teologia ei ole tärkeää”. Hän sanoi: ”Kuinka voit keskittyä tuollaisia pikkumaisuuksiin kuin tämä, jos todella haluat katsoa oleellisiin? Jeesus antaa elämänsä uhriksi, nousee haudasta ja palaa Morsiamensa luokse, jonka usko on tahraton ja rypytön. Etkö näe, mitä Jumala tekee teidän keskuudessanne?”

Johanneksella oli täysi syys näkemykseensä: ”Kuningas Herodeksen huonekunta oli alkanut vaatia hänen päätään, ja hän tiesi joutuvansa kuolemaan. Johannes kertoi seuraajilleen: ”Minulla on enää muutama päivä aikaa ja haluan, että kaikki sanomani on tämän kiireellisen sanoman polttoaineena: ’Kääntykää Jeesuksen puoleen.” Minä haluan haluni olevan vain yhteen todelliseen asiaan.”

Johannes Kastajalla oli yksi kaiken yli menevä intohimo ja se sisältyy tähän kauniiseen jakeeseen: ”Jolla on morsian, se on ylkä; mutta yljän ystävä, joka seisoo ja kuuntelee häntä, iloitsee suuresti yljän äänestä. Tämä minun iloni on nyt tullut täydelliseksi” (Joh.3:29). Tietäen aikansa olevan lyhyt Johannes saattoi iloita yhdestä asiasta: Jeesus oli tullut julistamaan Jumalan valtakuntaa!

Me kaikki olemme Johanneksen osassa Jumalan valtakunnassa, kiveten tietä ihmisten ottaa vastaan Jeesus. Kun se on meidän yksittäinen keskipisteemme, kaikki muukin oikean paikkansa. Jumala lupaa vahvistaa meitä palveluksessamme Hänelle. Kuten Johannes Kastaja todisti: ”Sillä hän, jonka Jumala on lähettänyt, puhuu Jumalan sanoja; sillä ei Jumala anna Henkeä mitalla” (Joh.3:34).