ONKO VANHATESTAMENTTI YHÄ VOIMASSA

Kuulin kerran erään papin sanovan yleisölle: “Vanha Testamentti ei ole enää voimassa meidän aikanamme, niin ettei sitä kannata enää lukea.”

Kuinka väärässä hän olikaan! Yksi syy siihen, että rakastan Vanhaa Testamenttia, on että se selittää Uutta Testamenttia yksinkertaisin, selvin termein. Vanhassa Testamentissa Israel on seurakunnan esikuva, ja Egypti edustaa maailmaa. Israelin vaellus erämaan halki kuvaa meidän hengellistä työtämme uskovina. Siellä on myös puu, joka paransi Maaran veden, Kristuksen ristin esikuvana ja kallio, josta vuosi vettä erämaassa, on Vapahtajamme esikuva.

Raamattu selittää, että Israelin fyysinen taistelu vastaa meidän hengellistä sotaamme tänä päivänä: ”Tämä, mikä tapahtui heille, on esikuvallista ja on kirjoitettu varoitukseksi meille, joille maailmanaikojen loppukausi on tullut”(1 Kor.10:11). Jopa ilmestysmaja ja sen kalusteet ovat taivaallisten asioiden esikuvia: ”Ja jotka palvelevat siinä, mikä on taivaallisten kuva ja varjo, niin kuin ilmoitettiin Moosekselle, kun hänen oli valmistettava maja. Sillä hänelle sanottiin: ’Katso, että teet kaikki sen kaavan mukaan, joka sinulle vuorella näytettiin’ "(Heb.8:5).

Kaikki Vanhan Testamentin esimerkit ovat tarkoitetut varjelemaan meitä lankeamasta epäuskoon, niin kuin Israel teki. Hebrealaiskirjeen kirjoittaja sanoo: ”Ahkeroikaamme siis päästä siihen lepoon, ettei kukaan lankeaisi seuraamaan samaa tottelemattomuuden esimerkkiä”(Heb.4:11). Toisin sanoen: ”Opiskele Vanhaa Testamenttia ja opi Israelin esimerkistä. Älä tee samaa virhettä kuin he”.

Aina kun tulen Uudessa Testamentissa kohtaan, jota en ymmärrä, käännyn Vanhan Testamentin puoleen löytääkseni sen kuvattuna jollakin tavalla. Esimerkiksi, sanotaan vaikka, että haluan oppia, kuinka murtaa vihollisen rakentamat hengelliset muurit omassa elämässäni. Käännyn Joosuan kertomukseen nähdäkseni, miten Jerikon muurit sortuivat. Israelin fyysinen taistelu noita muureja vastaan auttaa minua ymmärtämään, kuin voin murtaa muurit, jotka estävät minua pääsemästä Kristuksen täyteen miehuuteen.