SIIRRY JUMALAN TÄYTEYTEEN

Loot olisi kuollut Sodomassa, jollei Jumala olisi ottanut tapahtumien kulkua omiin käsiinsä. Herra kirjaimellisesti tarttui Lootia ja hänen perhettään kädestä ja työnsi heidät pois kaupungista: ”Ja kun hän vielä vitkasteli, tarttuivat miehet hänen käteensä sekä hänen vaimonsa ja molempien tyttäriensä käteen, sillä Herra tahtoi säästää hänet, ja veivät hänet ulos ja jättivät hänet ulkopuolelle kaupunkia”(1 Moos.19:16).

Mikä ihmeellinen armon kuvaus! Kun Loot vielä vitkasteli tuhon partaalla, voimattomana tai tahdottomana pelastaa itsensä, Jumala vei tämän sekavan, epäilevän, synnin sitoman miehen turvaan kädestä pitäen. Hän itse asiassa sanoi Lootille: ”Minä rakastan sinua enkä anna sinun kuolla tuhossa. Olet vanhurskas mies, Loot, ja minä olen varoittanut sinua. Tule nyt!”

”Sillä meidän vielä ollessamme heikot kuoli Kristus oikeaan aikaan jumalattomien edestä”(Room. 5:6). Heikot tarkoittaa tässä kirjaimellisesti ”tahdoton ja kyvytön”. Jumala sanoo, että hänellä on tahto toimia meidän puolestamme, koska meillä ei ole mitään annettavaa.

Herra antoi vielä yhden neuvon Lootille: "Pakene henkesi tähden, älä katso taaksesi äläkä pysähdy mihinkään lakeudella. Pakene vuorille, ettet hukkuisi"(1 Moos.19:17). Vuori edustaa tässä Jumalan läsnäoloa, paikkaa, jossa ollaan hänen kanssaan kahden. Näemme tämän kuvan toistuvasti läpi Raamatun. Vuorella Jumalan kirkkaus kosketti Moosesta, Kristus muistutti opetuslasten nähden, Jeesus rukoili Isää. Kaikki nämä tapahtuivat vuorella.
”Suuri on Herra ja korkeasti ylistettävä meidän Jumalamme kaupungissa, pyhällä vuorellansa”(Ps.48:1). "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa”(Jes.2:3). Jakeiden viesti on tämä: ”Kun Jumala vapauttaa sinut uskon kautta lupauksiinsa, juokse suoraan vuorelle hänen kirkkauteensa.”

Loot ei halunnut juosta Jumalan läsnäoloon. Sen sijaan hän pyysi Jumalaa antamaan hänen koukata Sooariin. Hän sanoi: ”Minä en voi päästä pakoon vuorille; pelkään, että onnettomuus saavuttaa minut ja minä kuolen”(1Moos.19:19).

Jumala salli sen ja Loot tuli lopulta vuorelle. Kun hän oli siellä, hänelle tapahtui jotakin pahempaa kuin Sodomalle. Loot humaltui, ja hänen kaksi tytärtään vietteli hänet. He synnyttivät sitten poikansa insestin tuloksena. Mikä surullinen kuva! Kaikki tämä tapahtui, koska Loot, vaikka oli pelastunut, ei halunnut siirtyä Jumalan täyteyteen.