KOETELTU USKO

Kun luemme ensimmäistä kertaa Aabrahamista, Jumala käskee hänen pakata tavaransa ja perheensä ja matkustaa nimeämättömään päämäärään (ks. 1 Moos.12:1). Tämä varmaan oli uskomaton koetus Aabrahamille, niin kuin myös hänen läheisilleen. Silti Aabraham totteli uskossa. Hän eli vieraiden keskellä vieraissa maissa. Hän ei joutunut harmiin vaan oli siunattu ja hän pääsi kaikista vaikeuksista, yliluonnollisten unien ja näkyjen kautta, jotka Herra antoi hänelle.
KATSELE TÄHTIÄ
Yhdessä kohdin Jumala käski Aabrahamia katsomaan tähtitaivasta: ”Katso taivaalle ja lue tähdet, jos ne taidat lukea". …"Niin paljon on sinulla oleva jälkeläisiä"(1 Moos.15:5). Toisin sanoen: ”Aabraham, noin paljon lapsia, lastenlapsia ja jälkeläisiä sinulla on oleva. Heitä on oleva yhtä paljon kuin tähtiä.”
Mikä hämmentävä lupaus! Tämä sana Aabrahamille kävi yli ihmisen ymmärryksen sitä käsittää. Mitä Aabraham vastasi tähän lupaukseen? ”Hän uskoi Herraan”( 1 Moos.15:6).
EPÄILEMÄTTÖMÄN USKON PALKKIO
Mikä oli Aabrahamin uskon tulos? Mitä hänen syvä, vankkumaton luottamuksensa oli Jumalan silmissä? Löydämme vastauksen yhdessä ainoassa jakeessa:
”Ja Abram uskoi Herraan, ja Herra luki sen hänelle vanhurskaudeksi” (1 Moos.15:6, kirjoittajan kursiivi).
Kerran toisensa jälkeen Aabraham pani luottamuksensa Jumalaan. Siksi hän oli Herran silmissä vanhurskas.
Kun Aabraham täytti sata vuotta, hän oli kestänyt elämänsä ajan koetuksia ja kaiken läpi Raamattu sanoo, hän oli luottanut Jumalaan. Nyt Herra sanoi tästä uskollisesta, kuuliaisesta miehestä:
”Sillä minä olen valinnut hänet, että hän käskisi lapsiansa ja perhettänsä, joka jää hänen jälkeensä, noudattamaan Herran tietä ja tekemään sitä, mikä vanhurskaus ja oikeus on" (1 Moos.18:19).
Näetkö mitä itse Jumala sanoi tästä miehestä?  Hän julisti: ”Minä luotan Aabrahamiin. Hänellä on koeteltu usko”.