PIDÄ TULI PALAMASSA - Jim Cymbala

Paavalin viimeinen kirje oli osoitettu Timoteukselle, nuorelle työntekijälle, jonka hän oli asettanut virkaansa. Paavali sanoi: ”Siitä syystä minä sinua muistutan virittämään palavaksi Jumalan armolahjan, joka sinussa on minun kätteni päälle panemisen kautta. Sillä Jumala ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman ja rakkauden ja raittiuden hengen” (2 Tim.1:6 -7). Meille kuvataan tuli, joka on melkein sammumaisillaan, hiillos, johon pitäisi puhaltaa, jotta se pysyisi elossa. Paavali halusi Timoteuksen puhaltavan Hengen liekkeihin. Hän varoitti Timoteusta lyömästä sitä laimin. Hänen piti ennemminkin virittää se palavaksi ja pitää se palamassa. Mitä muuta Timoteus tekikään, hänen piti ennen kaikkea huolehtia, ettei tuli sammuisi. Hänen tuli huomata Hengen työ itsessään. Ilman voitelua Timoteus ei koskaan täyttäisi Jumalan hänen elämälleen suunnittelemaa tarkoitusta.

Charles Finney, presbyteerikirkon saarnaaja ja Oberlinin Seminaarin aikaisempi rehtori 1800-luvulta piti sarjan opetuksia uskonnollisista herätyksistä. Siitä tehtiin myöhemmin kirja, jota nykyään pidetään hengellisen kirjallisuuden klassikkona. Siinä hän kuvaa kolmea avainkohtaa Pyhästä Hengestä:
  • Jeesus lupasi Pyhän Hengen täyteyden. ”Vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka"(Ap.t.1:8).
  • Raamattu käskee kristittyjä olemaan Pyhällä Hengellä täytettyjä. ”Älkääkä juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengell”(Ef.5:18). Samoin kuin on käsky rakastaa toinen toistamme eikä varastaa, ”täyttykää Hengellä” ei ole mitään erilaista. Se on imperatiivi-, eli käskymuodossa, eikä siten kummallisempi kuin kaikki muut Raamatun käskyt.
  • Hengen täyteys on ehdoton asia elämässämme. Kun Jeesus julisti: ”Ilman minua te ette voi mitään tehdä”(Joh.15:5), Hän tarkoitti, mitä sanoi.
Kun Jumala ottaa hallintaansa elämän tai seurakunnan, Hän tekee sen Pyhän Hengen kautta. Pyhä Henki on Jeesuksen lähettämä Puolustaja tekemään sen työn. Kun me pelkäämme antaa hallinnan Pyhälle Hengelle, itse asiassa pelkäämme antaa elämämme Jumalan hallintaan. Jos kieltäydymme antautumasta Hengelle, jäämme paitsi pyhästä jännityksestä, joka on itsemme ulkopuolella.Jim Cymbala aloitti Brooklyn Tabernaclessa alle kahdenkymmenen seurakuntalaisen kanssa pienessä, surkeassa rakennuksessa kaupungin vaikeassa osassa. Koska hän oli paljasjalkainen brooklynilainen, hänestä on tullut sekä David että Gary Wilkersonin pitkäaikainen ystävä.